4 Haziran 2009 Perşembe

Obama Is My Rock Star


Beyefendi biraz önce Kahire'de bir konuşma yaptı. Oturdum, üşenmedim izledim. Tabi o sırada yemek yiyor olmam ve lokmaları çiğnerken beynimi boşaltıcak görüntülere ihtiyaç duyuyor olmam da izleme kararı almamda etkendi. Bir yandan arnavut ciğerimi lüplettim, öte yandan yoğurdumdan bir çatal aldım, ekmeğimi ısırıp Obama'yı izlemeye başladım.

Muhtemelen Kahire'nin en büyük salonuydu Obama'nın konuşmasını yaptığı salon. Klasik mimariye sahip, hoş bir görüntüsü vardı. Amcam içeri girerken bir alkış, bir kıyamet. Öyle girişleri ya rock starların konserlerinde ya da işte anca Obama'nın konuşmalarından önce izleyebiliyorsun. Anlamadım neden Kahireliler Obama'yı o kadar sevmiş ama, yazımın başlığını çıkartmamı sağladılar, sağolsunlar.

Şimdi bu yazıda benden derinlemesine bir Obama konuşması analizi bekliyorsanız, vallahi çok beklersiniz. Analiz yapacak enerjiyi kendimde bulsam, gider yazmam gereken siyasal psikoloji yazılarını yazarım, blogla mlogla hiç uğraşmam, dersimden şahane A çakarım. Fakat işte, o işi zerre yapasım olmadığı için, oturdum bloga bunları yazıyorum. Aslında bir bakıma siyasal psikolojiyle de alakalı bu konu. Dönem boyunca derste öğrendiklerimi düşünüyorumda, gerçekten o disiplinler içerisinde zevkle araştırılacak bir mevzu.

Neyse efendim, çıktı Obama ne yaptı, daha konuşmasının ilk dakikalarında dayadı Kurandan alıntıyı, dayadı benim de ailemde müslümanlar varı. Maksat ne? Kahireli kendisini daha çok alkışlasın, müslüman kendisine daha bir hayran kalsın. Niye istiyor bunu? Çok mu önemli sizce Kahireliler'in Amerika hakkında ne düşündüğü? Ya da gerçekten Obama barış yanlısı mı? Ne, evet mi cevabınız? Yok artık, o kadar da olamazsınız.

Bugün dünyanın en önemli mevzusu pazar. Amerika, malını satçak pazarın peşinde. Asya'yı, Avrupa'yı çoktan kaptırdı Amerika. Elde bir Orta Doğu, bir Afrika kaldı. Buralar ise pazar olma özelliklerini henüz kazanmış değil. Irak savaşı neden çıktı sanıyorsunuz? Petrol için mi? Komik olmayın lütfen, Irak savaşının tek amacı Orta Doğu'yu da pazar haline getirmekti. Irak'ın işgali Orta Doğu diktatörlerini yerinden edip, o bölgelerde serbest pazar yanlısı ekonomileri inşa etme amaçlıydı tamamen. Bütün bu İslam dünyası konuşmalarının da sebebi bu. Hatta Obama'nın Amerika'da başkan seçilmesinin tek sebebi bu.

Bakın, gittiği her yere methiyeler dizip öyle ayrılıyor Obama. Kahire'de modernin ve geleneğin muhteşem birlikteliğinin eseriymiş. Yürü be, ne ağdalı laflar ama. Tüm dünyada bir Obama hülyası. Twitter'a da yazdım, bu sene ne Obama yaptı be! Herkes Obama'yı barış yanlısı sanıyor, oysa Hillary başkan adaylığı için Obama'yla kapışırken, Irak'tan derhal çekileceğini, Amerikan askerlerini yurda döndüreceğini söylüyordu. Obama ne diyordu? Irak'tan generallerin tavsiyeleri doğrultusunda kademeli çekilme, Irak askerlerini Afganistan'a aktarma ve yeni Orta Doğu müdahaleleri için hazır bekletme. Hey yavrum hey. Bugün Kahire'de Afganistan'da fazla kalmıycaz dedi. Eh, kaç yıldır ordalar, sıkıldı tabi çocuklar.

Neyse, fazla uzatmak istemiyorum. Zira bu blogu tutmaktaki amacım kimseye siyaset dersi vermek, ya da görüşlerimi empoze etmek değil. Eğlenmek için tutuyorum ve sizlerinde buraları okurken eğlenmesini istiyorum. Konu uzadıkça sıkıcı olacak. Fakat şunu da demeden geçemiycem, A.B.D.'de başkan neredeyse bir hiç. Koca koca şirketler hayvan gibi lobiler kurmuş, dış politikanın v.s.nin hatları çoktan çizilmiş. Başkanlar anca zurnanın son deliği. Obama filan derken, kanmayın Amerika'nın yalanlarına. Amerika'nın yalanları, aşağıdaki Rammstein videosunda. We're all living in America, America is wunderbar... Oh yeah baby...

3 yorum:

  1. aynısının tıpkısını türkiyede de yapmıştı.. sonra biz millet olarak pek bi sevdik onu.. heralde bunun olayı da anti amerikancılıkla mücadele.. samimiyetini bi tarafa bırakıyorum.. yine de iyidir bu tutum.. yalan da olsa söyle.. hoşuma gidiyor obama..

    YanıtlaSil
  2. Aşk sözcükleri fısılda kulağıma kara sevdiğim, darbele kulağımı. Bir kolumda sen bir kolumda Tayyip'im.

    YanıtlaSil
  3. shock doctrine - naomi klein

    YanıtlaSil

yor beni, yorumla beni